Osteoporose

Als je botten meer dan gemiddeld verzwakt zijn, heb je osteoporose. Vanaf je dertigste worden je botten langzaam steeds minder stevig. Dat geldt voor iedereen. Maar bij osteoporose is de verzwakking van de botten ernstiger en sneller dan normaal. Met zwakkere botten loop je meer risico om een bot te breken, wat ernstige gevolgen kan hebben.

Osteoporose is een chronische ziekte. Als je eenmaal osteoporose hebt, gaat de aandoening niet meer weg. Wel is het mogelijk om het zwakker worden van de botten te stoppen of te vertragen. Dat moet gebeuren door een goede behandeling en door aanpassingen in je leefstijl.
Ook als je osteopenie hebt, heb je zwakkere botten. De verzwakking van de botten is echter nog niet zo erg als bij osteoporose. Andere namen voor osteoporose zijn: botontkalking, broze botten of poreuze botten.

Door actieve belasting worden je botten sterker, je kunt ze dus trainen, net als spieren. Ook op latere leeftijd, of als je al osteoporose hebt. Botten reageren wel minder snel dan spieren. Daarom moet je geduld hebben en doorzetten.

Een persoonlijk beweegplan stel je samen met je fysiotherapeut op. Dit is gebaseerd op je persoonlijke botconditie, je algemene conditie en je levensfase.

Bron: https://osteoporosevereniging.nl/